Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
484
Kati 40 cm görbületi sugarú homorú tükröt tart 10 cm-re az arca előtt, és így vizsgálja fél cm átmérőjű anyajegyét. Mekkora az anyajegyéről keletkezett kép átmérője?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1

r = 40 cm

f = `r/2` = 20 cm

t = 10 cm

`1/f` = `1/k` + `1/t`

`1/20` = `1/k` + `1/10`

`1/k` = `-1/20`

k = -20 cm (a túloldalon van a kép, azért negatív)

N = `k/t` = `K/T`

K = `(k*T)/t` = `(20*0.5)/10` = 1 cm

1 cm átmérőjű lesz a kép.
1