Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
1719
Milyen összefüggés van egy atom kémiai minősége, rendszáma, protonszáma és elektronszáma között?
Mi jellemzi a 17-es rendszámú atom elektronszerkezetét? Hány külső (vegyérték)elektronja van?
Legfeljebb hány elektron tartózkodhat az első, a második és a harmadik héjon?
Sorold fel a periódusos rendszer főcsoportjainak a nevét, és add meg atomjaik külső elektronjainak a számát!
Milyen mennyiségi jelentést hordoznak a következő jelölések: 2 Na és 0,5 H2O?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
SOS!!
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
A rendszám meghatározza az atomok kémiai minőségét, jelzi helyét a periódusos rendszerben.
Rendszám = protonszám = elektronszám.

17_Cl: van benne 17 db proton és 17 db elektron. Elektronszerkezete: `1s^2 2s^2 2p^6 3s^2 3p^5`; 7 külső elektronja van.

1. héjon 2, második héjon 8, 3. héjon 18 elektron tartózkodhat.

Főcsoportok:

I. alkálifémek, 1 külső elektron

II. alkáliföldfémek, 2 külső elektron

III. földfémek, 3 külső elektron

IV. széncsoport, 4 külső elektron

V.A nitrogéncsoport, 5 külső elektron

VI.A oxigéncsoport (kalkogének), 6 külső elektron

VII. halogének, 7 külső elektron

VIII. nemesgázok, 8 külső elektron (kivéve a hélium, annak 2 külső elektronja van).

2 Na : 2 mol, azaz `2*23` = 46 g nátrium

0,5 `H_2O`: fél mol víz = 9 g víz
0