Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitséget kérnék ebben a feladatban.

Főoldal » Középiskola » Matematika
456
1./ Egy háromszög két oldala: 16 cm és 24 cm. Tudjuk még, hogy a háromszög biztosan tompaszögű és területe 150 cm2. Számítsd ki a háromszög mindhárom belső szögét, fokokban!

2./ Egy háromszög területe 893 cm2, két oldalának hossza 38 cm és 47 cm. Számítsd ki a háromszög mindhárom belső szögét, fokokban!

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, s.o.s
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

1,

T = `(a*b*singamma)/2`

`singamma` = `(2*T)/(a*b)` = `(2*150)/(16*24)` = 0,78125

`gamma` = 180 - 51,38 = 128,62°

c = `root()(a^2+b^2-2*a*b*cosgamma)` = `root()(16^2+24^2*(16*24*cos128.62))` = 36,21 cm

`sinalpha/singamma` = `a/c`

`sinalpha` = `(a*singamma)/c` = `(16*0.78125)/36.21` = 0,345

`alpha` = 20,19°

`beta` = `180-(alpha+gamma)` = 180-(128,62+20,19) = 31,19°

2,

T = `(a*b*singamma)/2`

`singamma` = `(2*T)/(a*b)` = `(2*893)/(38*47)` = 1

`gamma` = 90°

Könnyű dolgunk lesz, mert a háromszög derékszögű.

c = `root()(a^2+b^2)` = `root()(38^2+47^2)` = 60,44 cm

`sinalpha` = `a/c` = `38/60.44` = 0,629

`alpha` = 38,96°

`beta` = 90-`alpha` = 51,04°
0