Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

1.feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
502
1. Egy termék ára két árcsökkenés folytán 25.000 Ft-ról 20.680 Ft-ra esett. A második csökkentés százaléka az első csökkentés százalékának kétszerese. Hány százalékkal lett olcsóbb a termék az egyes árcsökkenésekkor?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`25000*(1-a)*(1-(2a))` = 20680

(1-a)(1-2a) = `20680/25000` = 0,8272

1-3a+`2a^2` = 0,8272

`2a^2`-3a+0,1728 = 0

megoldóképlet: (csak az egynél kisebb gyök kell)

a = 0,06

A termék ára először 6 %-kal, másodszor 12 %-kal csökkent.
2