Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fejtörő

Főoldal » Középiskola » Matematika
479
Van egy 500 köbméteres medence.
Van 45 fokos thermál vizem
Van 16 fokos csap vizem
Melyikből mennyit kell hozzáadni hogy 35 fokos vizem legyen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
1. X m³ 45°C
2. 500-x m³ 16°C
Medence: 500 m³ 35°C

Eddig biztos, de az egyenletről egyenlőre fogalmam sincs


Szerkesztés:
Szerintem ez lesz a jó.
500*35=x*45+(500-x)*16
17500=8000-16x+45x
17500=8000+29x /-8000
9500=29x /:29
327,59≈x

45°C-os 327,59 m³
16°C -os 174,41 m³
Módosítva: 6 éve
1

x m³ 45 fokos
(500-x) m³ 16 fokos közös hőmérsékletnek 35 fokosnak kell lennie, így
az egyenlet a következő :
x ·(45-35) =(500-x)·(35-16)
10·x = 9500 - 19·x /+(19·x)
29·x = 9500 /:29
x=327,586 m³ 45 fokos és 500-x=500-327,586=172,414 m³ 16 fokos vízet kell engedni a medencébe.
0