Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki el tudná magyarázni a m

Főoldal » Általános iskola » Matematika
791
Az anyag, amit nem értek, az az egyszerű és zárójeles egyenletek.
Örülnék, ha valaki elmagyarázná. Idén még túlvészeltem, de jövőre is ezt tanuljuk, csak magasabb szinten, így jó lenne ha addigra felfognám, hogy mi a helyzet ezzel. A határidőt nem írtam el, időm mint a tenger, de jó lenne, ha jövőre megérteném.
---
Csatoltam, hogy miféléket tanulunk és ha valaki elmagyarázná, hogyan kell megoldani őket, akkor azt megköszönném! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, egyenlet, egyszerű, zárójeles
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Szia! Megpróbálom egyszerűen leírni, de ha
még mindig nem tiszta, akkor írj nyugodtan.

Legyen az 1168/a ez egy egyszerűbb, megértéshez tökéletes.
Először el kell rendezünk a számokat úgy, hogy mind a két oldalon maximum egy szám és egy x-es tag legyen. Ugyan olyan számnak számít mindegyik, csak az x eseket külön vesszük. Mint egy megkülönböztető jel.
A bal oldalon van 2 x es tag, így ott kéne elérni, hogy egy legyen. Csak az x-es eket nézzük. Van 4 és -2. Ha 4-2=2 tehát ott 2x marad.

4x-2x+7=12-3x

2x+7=12-3x

Most az lenne a feladat, hogy egy oldalon, vagy x-es vagy sima szám legyen. A lépéseket, hogy könnyebb legyen, /-rel mellé írjuk. Ezeket a műveleteket mind a két oldalon elvégezzük.

2x+7=12-3x /+3x

A jobb oldalon mínuszban vannak az x-ek, így hogy eltűnjön, hozzá kell adni:

5x+7=12 /-7

Már csak a bal oldalon lévő 7-et kell eltűntetni. Ezt ugyan úgy jelöljük mellette.

5x=5 /:5

A végén, ha már csak egy-egy van mind a két oldalon, el kell osztanunk az x előtti számmal.

X=1

Ellenőrzésnél, az x helyére behelyettesítjük a számot, ami kijött. Egyenlet, a két oldalon ugyan annak kell kijönnie. Ezt csak simán kiszámoljuk, mint ahogy ez előtt tanultad, sorban a jelekre viszont figyelve, hogy mi az elsőbb rendű.

4x-2x+7=12-3x
4*1-2*1+7=12-3*1
4-2+7=12-3
9=9
Tehát sikeresen megoldottuk!

A többit is így kell, csak ott több elemet kell összevonni az elején.
Nem vagy lemaradva, egyik osztálytársam el sem tudja kezdeni, erre mindig egyest kap.
Ha valamit nem értesz, szívesen segítek, akár a többiben is.
1

Ha "időm mint a tenger", akkor javaslom, hogy keress jó videókat ( pl. itt: https://www.youtube.com/results?search_query=egyenletek ) és kidolgozott feladatokat (pl.itt: https://www.geogebra.org/search/line%C3%A1ris )
1