Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
955
1.) Két falu 12 km távolságra van egymástól. Két gyalogos reggel 7 órakor indul egymással szembe. Az egyik
sebessége 3,5 km/h, a másiké 4,5 km/h. Mikor találkoznak?

2.)Imre a nagy meleg miatt a megszokott 4,5 km helyett csak 4 órát gyalogolt óránként, így 1/2 órával
később ért a városba. Milyen messze van a város?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1


1, Az együttes sebességük 3,5+4,5 = 8 `(km)/h`

Ezt az utat t = `s/v` = `12/8` = 1,5 óra alatt teszi meg. tehát 7+1:30 = 8:30-kor találkoznak.

2,

Egy kicsit félresikeredett a kérdés. (4 órát gyalogolt óránként? Talán 4 km-t.)

A város x km-re van, ezt az utat az egyik esetben `x/4.5`, a másik esetben `x/4` óra alatt teszi meg, ennek a különbsége a fél óra.

`x/4.5` + `1/2` = `x/4`

`(4x)/18` + `9/18` = `(4.5x)/18`

4x + 9 = 4,5x

0,5x = 9

x = 18

A város 18 km-re van.
0