Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek SOS

Főoldal » Általános iskola » Matematika
587
1.)Kati 10 évvel idősebb Erzsinél. Öt év múlva másfélszer annyi idős lesz, mint Erzsi. Mennyi idős volt Kati
5 évvel ezelőtt?

2.)András átlagosan 9 m-t, Béla 11 m-t tud egy másodperc alatt korcsolyázni. Egy verseny alkalmával Béla
100 m előnyt adott Andrásnak. Hány másodperc múlva érte utol Béla Andrást?

3.)A medencét az egyik cső 40 óra alatt, a másik 30 óra alatt, a harmadik 60 óra alatt töltené meg. Hány óra
alatt telik meg a medence, ha mindhárom csövön át egyszerre folyik a víz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1

Kati x éves. Erzsi x-10 éves.

öt év múlva Kati x+5 éves lesz, Erzsi x-10+5 = x-5 éves lesz.

A felírható egyenlet:

`1.5*(x-5)` = `x+5`

1,5x - 7,5 = x+5

0,5x = 12,5

x = 25

Kati 25 éves, 5 évvel ezelőtt Kati 20 éves volt.

2,

András x másodperc alatt 9x métert tesz meg, Béla 11x métert.

Felírható egyenlet:

9x + 100 = 11x

2x = 500

x = 50

50 másodperc múlva érte uolt Béla Andrást.

3,

Az 1. cső 1 óra alatt `1/40` medencét tölt meg, a második 1 óra alatt `1/30` medencét, a harmadik egy óra alatt `1/60` medencét.

Együtt 1 óra alatt:

`1/40` + `1/30` + `1/60` = `3/120` + `4/120` + `2/120` = `9/120` medencét töltenek meg.

1 medencét tehát `120/9` = 13,3 óra alatt töltenek meg.
0