Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1709
1.) Egy kétjegyű szám számjegyeinek összege 9. Ha a számjegyeit felcseréljük, akkor az új szám az eredeti
háromszorosától 9-cel kisebb. Melyik ez a szám?

2.) Egy kétjegyű szám egyik jegye 3-szor akkora, mint a másik. Ha a számjegyeket felcseréljük, az új szám az
eredetinél 36-tal nagyobb lesz. Melyik ez a szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1

1,

Legyenek a szám számjegyei x és 9-x.

A szám értéke: 10x + 9-x = 9x+9

A felcserélt szám értéke 10(9-x)+x = 90-9x.

A felírható egyenlet:

`3*(9x+9)`-9 = 90-9x

27x+27-9 = 90-9x

36x = 90-18 = 72

x = 2

Az eredeti szám tehát 27.

2,

Legyenek a szám számjegyei x és 3x

Az eredeti szám értéke 10x + 3x = 13x

A felcserélt szám értéke: 10(3x)+x = 31x

A felírható egyenlet:

13x + 36 = 31x

18x = 36

x = 2

Az eredeti szám tehát 26.
1