Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
501
Egy paralelogramma szemközti szögei 60°-osak, átlói merőlegesek egymásra. Mekkorák a többi szögei? Mit tudsz az oldalairól?

Szerkeszd meg az előző feladatban megadott paralelogrammát , ha rövidebb átlója 4,6 cm!
A szükséges adatok meghatározása után számítsd ki a kerületét,és a területét!


Andrásék a megtermett szilva 6 tized részét eladták a piacon, egy negyed részéből lekvárt főztek, a megmaradt 15 kg-ot hűtőládába tették. Hány kilogramm szilva termett Andráséknak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Szilvás feladat:
6/10x+1/4x+15=x /közös nevezőre hozni
24/40x+10/40x+15=x
34/40x+15=x /-34/40x mindkét oldalról
15=6/40x /egyszerűsítem
15=3/20x /mindkét oldalt megszorzom 20-szal
300=3x / osztom 3-mal
x=100 kg

Ellenőrzés:
100kg-nak a 6 tizede = 60 kg
100 kgnak a negyede: 25 kg
maradék 15 kg
60+25+15=100 KG

1

Mivel az átlók merőlegesen metszik egymást, rombuszról van szó, melynek minden oldala egyenlő. Két nagyobbik szöge:
(360-2·60)/2=120⁰
A rövidebb átló két egybevágó szabályos háromszögre osztja a rombuszt, mivel az átló egyben szögfelező, és így a háromszögek minden szöge 60⁰, és egy oldaluk megegyezik (ez az átló)
Szerkesztés menete: a 4,6 cm hosszúságú szakasz két végpontjából 4,6 cm-es körzőnyílással kimetsszük a két hiányzó csúcsot.
K=4·4,6=18,4 cm
A terület kiszámításához ki kell számítani a háromszög magasságát Pitagorasz tétellel:
m²=4,6²-2,3²
m=3,98
T=4,6·3,98=18,3 cm²
1