Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!!! Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
2368
Egy széfet elektronikus számzárral védenek. A számzáron beállítható számkombináció 6, 7, 8, 9 vagy 10 számjegyből állhat.
a) X úr babonás, ezért csak a szerencseszámai, a 3-as és a 7-es számjegyek fordulhatnak elő az ő kódjában. Ráadásul a kód is csak 7 számjegyű lehet. Hány lehetősége van?
b) Hány tízjegyű kód állítható be a záron, ha mind a 10 számjegyet felhasználjuk a kód elkészítéséhez?
c) Mekkora a valószínűsége annak, hogy a tízjegyű kód 7-esre végződik?
(Emlékeztetőül, a klasszikus valószínűség a kedvező esetek számának
és az összes lehetséges eset számának a hányadosa. Most tehát azt kell
kiszámolnod, hogy az összes tízjegyű kód hányadrészében fog 7-esre
végződni a kód.)
d) Összesen hányféle kód állítható be az elektronikus záron?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a) ezt azt hiszem binomiális tétellel lehetne kiszámolni. Legyen n a számjegyek száma (7). Legyen k a 3-asok száma ami ugye változhat 0 és 7 között. Legyen a=3 b=7. Így az egyes k-kat beírva, 0tól 7-ig ezeket pedig összegezve (úgyhiszem) megkapjuk a végeredményt. De ez így igen nagy szám. Ezt sajnos nem tudom hogy kéne megoldani.

b) Ha mind a 10 számjegyet felhasználjuk a 10 jegyűhöz, nincs ismétlődés. Az első helyre jöhet 10 db szám, a másodikra már csak 9, és így tovább, tehát ez 10!, ami 3 628 800.

c) P=kedvező/összes. A kedvező esetek száma, hogy hetesre végződik a 10 jegyű kód. Megint sorba kell rakni a számokat, azzal a feltétellel, hogy az utolsó a hetes. Tehát a 10., utolsó helyre 1 szám jöhet. Az előtte lévő helyre mehet 9, előtte 8 és így tovább. Tehát ez 9! ami 362880. Az összes lehetőség, amint azt már kiszámoltuk 3628800. E kettő hányadosa 0,1. Tehát 0,1 a valószínűsége, hogy 7-esre végződik a szám.

d) ha 6 számjegyből állhat, és 1 számot többször is felhasználhatunk, akkor 10^6
ha 7 számjegyből állható, és 1 számot többször is felhasználhatunk, akkor 10^7
és így tovább, majd ezeknek az összege lesz a megoldás.
Módosítva: 6 éve
0