Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Thalesz-tétel

Főoldal » Középiskola » Matematika
429
Egy derékszögű háromszög köré írható körének sugara 12 cm, befogójának aránya 3:4. Számítsd ki a háromszög kerületét, területét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Befogók: 3x, 4x

Átfogó:

`(3x)^2+(4x)^2` = `25x^2` = `(5x)^2`

5x = 24 cm (javítva)

x = `24/5` = 4,8 cm

Befogók:

3x = `3*4,8` = 14,4 cm

4x = `4*4.8` = 19,2 cm

Kerület:

K = 3x+4x+5x = 12x = `12*4,8` = 57,6 cm

T = `(3x*4x)/2` = `6*x^2` = `6*4.8^2` = 138,24 `cm^2`
Módosítva: 6 éve
0