Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 7.osztály nem tudom megoldani...

Főoldal » Általános iskola » Fizika
399
Mekkora hő keletkezik 7l olaj elégetésekor?Mennyivel változik a belső energiája?

Kérlek segítsetek mert én nem értem.
Csak annyit tudok hogy az olaj sűrűsége 0,8 g/cm³
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, segítség, házi, 7. osztály, Hő
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Kellene még tudni az olaj égéshőjét is. Biztos meg van adva.

Így kell számolni:
Az égéshő `(kJ)/(kg)` mértékegységben lesz valószínű megadva. Pl. a benzin égéshője `47000(kJ)/(kg)`, az olaj persze nem pont annyi.
Ez azt jelenti, hogy 1 kg benzin elégetésekor 47000 kJ energia szabadul fel.

Itt viszont nincs megadva, hogy hány kg az olaj tömege. Először tehát azt kell kiszámolni.
Meg van adva, hogy 7 liter, vagyis 7 dm³ (a köbdeciméternek a köznapi neve a liter)
`V=7\ dm^3`

A sűrűség `g/(cm^3)`-ben van megadva, nekünk meg dm³-ünk van. Tudni kell, hogy `1g/(cm^3)=1(kg)/(dm^3)`, vagyis
`ρ="0,8"g/(cm^3)="0,8"(kg)/(dm^3)`

Mivel nem 1 dm³ olajunk van, hanem 7 dm³, ezért annak tömege:
`m=ρ·V="0,8"(kg)/(dm^3)·7\ dm^3="5,6"\ kg`

Most már ha meglenne az olaj égéshője, csak szorozni kell a tömeggel és kijön, mennyi energia szabadul fel. A mértékegysége `kJ` lesz bizonyára.
Annyi hő keletkezik, amennyi energia felszabadul. A hő és az energia ugyanaz.
A belső energia pedig, hát az olajé pont annyival csökken, amennyi felszabadult, a levegőé pedig pont annyival nő (hisz felmelegszik).
Módosítva: 6 éve
0