Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
3025
a, Egy háromjegyű szám számjegyei növekvő sorrendben követik egymást. Ezekből a számjegyekből képeztük az összes elkészíthető háromjegyű számot, és miután ezeket a számokat összeadtuk, eredményül 1332-t kaptunk. Melyik háromjegyű számból indultunk ki?

b, Vali négyszer annyi idős, mint Kata. 4 év múlva azonban már csak kétszer annyi idős lesz. Hány évesek most? Segít a táblázat! (Csatolom a táblázatot)
Előre is köszönöm annak aki válaszol :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, egyenletek, nehéz, egyenlőtlenségek, nemszeretem
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Legyenek a számjegyek a,b,c
Ekkor az előállítható számok a következők:
100a + 10b + c
100a + 10c + b
100b + 10a + c
100b + 10c + a
100c + 10a + b
100c + 10b + a

Adjuk össze őket: : 222a + 222b + 222c
A feladat szerint:
222a + 222b + 222c = 1332
222 (a+b+c) = 1332
a+b+c = 6

Azaz a keresett kiindulási szám számjegyeinek összege 6.
Mivel a feladat szerint a számok növekvő sorrendben követik egymást, így a keresett szám a 123.

Ell:: 123+132+213+231+321+312=1332, helyes.

b)
Vali most: 4x
Kati most: x

Vali 4 év múlva: 4x+4
Kati 4 év múlva: x+4

Feladat szerint az egyenlet:
4x+4 = 2(x+4)
4x+4 = 2x+8
2x = 4
x = 2

Vali most: 4x = 4*2 = 8éves
Kati most: x = 2éves
(tényleg 4szer annyi idős)

Vali 4 év múlva: 4x+4 = 4*2+4 =12éves
Kati 4 év múlva: x+4 = 2+4 = 6éves
(tényleg 2szer annyi idős)
1