Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Legyen adott a(-11;2) és b(-7;-3) vektor...

Főoldal » Középiskola » Matematika
691
Legyen adott a(-11;2) és b(-7;-3) vektor! Határozd meg a két vektor hajlásszögét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
vektor, hajlásszög
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
A két vektor skalárszorzatát könnyű kiszámolni, amikor meg vannak adva a koordinátái. Ugye ki tudod számolni?

A skalárszorzat máshogy is mehetett volna:
`bara·barb=|a|·|b|·sin\ α`
Számold ki tehát a vektorok hosszát. Mivel a bal oldalt már tudod az első sorból, egyedül a `sin\ α` lesz az ismeretlen. Az tehát kijön, abból meg az alfa.
1

Vagy:

Kiszámolod a vektor meredekségét (iránytangensét):

(-11;2) `rightarrow` `tgalpha_1` = `2/(-11)` = -0,18

`alpha_1` = -10,3° vagy 180+(-10,3) = 169,7° (Mivel a tangens függvénynek 180° a periódusa).

(-7;-3) `Rightarrow` `tgalpha_2` = `(-3)/(-7)` = 0,43

`alpha_2` = 23,2° vagy 180+23,2 = 203,2°

El kell dönteni, hogy melyik szögek lesznek a jók (hányadik negyedbe esik a vektor?)

A (-11;2) kordinátájú pont a 2. negyedbe esik, a neki megfelelő szög 169,7°.

A (-7;-3) a 3. negyedbe esik, a neki megfelelő szög (180 és 270 közötti) 203,2.

A két szög különbsége lesz a két vektor hajlásszöge.

`alpha` = |`alpha_2` - `alpha_1`| = 203,2-169,7 = 33,5°.
0