Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Valaki tudna segíteni a házifeladatomba?

589
Kérlek segítsen valaki a házifeladatomba.
József Attila: Tíszta szívvel című verséről kell írni.

1.A mű kérdései problémái.:-Milyen kérdések foglalkoztatják a lírai alanyt?.-Milyen kérdések merülhetnek fel az olvasóban?
2.A költői kifejezőeszközök:-Milyen szerepet töltenek be a műben?
3.-Ajánlás:Kinek ajánlanátok a művet? Indolkoljátok is meg a válaszotokat.
4.-A műszerkezete, és gondolat menete.:-Hogyan épül fel a vers.?
-Vannak-e olyan szavak,szókapcsolatok,amelyek kiemelet szerepet töltenek be a műben?
5.A mű keletkezési körülményei.-Találatok-e összefüggést a lírai alany gondolatai és érzései,valamint a költő élethelzyete között?.
-Vonható-e párhuzam a műben megfogalmazott kérdések,problémák,és a történelmi kor fő kérdései között?
A válaszokat előre is nagyon köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Irodalom

Válaszok

1
A lírai ént foglalkoztatja árvasága, az, hogy nincsenek meg azok a szükségletei, amik egy átlag embernek igen(szülök, vallás, szerelme..), a halál gondolata. Az olvasóban felmerülhet ezeknek a kérdéseknek a miértje
Vannak benne felsorolások(nincsen apán se anyám..)--> leltárt készít veszteségéről. Az utolsó vrsszkban észrevehetjük az ellentétet a halállal és a lírai énnel. A gyönyörűszép szívemen sor keretet ad a versnek, hiszen szinonímája a vers címének. Nyomatékosítja a lírai én magatartását.
Olyan embernek ajánlanám, aki azt hiszi minden ember élete tökéletes. József Attila pont ennek az ellentétét vezeti le. Az létszükséglet alap feltételei hiányoztak életéből és ez nemcsak rá lehet igaz. Látni kell a látszat mögött a valóságot.
A vers elöször egy negatív leltárral kezd. Felsorolja azt, amije nincs. Ez folytatódik az ételhiánnyal és az elvesztegetett idejével. Legvégül a halál és annak cselekménye jelenik meg.
tiszta, se, husz esztendőm eladom, áldott föld, halált hozó fű
A költőre igaz, hogy árva volt--> apja elhagyta őket, majd Öcsödre kerültek, időközben pedig anyja meghalt. Amikor a verset írta szerelme se volt. A halál gondolata pedig jogosan lépett fel..
Az utolsó kérdésre nem találtam pontos választ....
0