Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Terület számítás.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
711
Van egy 3,5 cm sugarú kör, és 30%-al megnöveljük. mekkora lesz a megnövelt kör sugara, és területe?

úgy jó, hogy ha kiszámolom az eredeti kör területét, r² *π, az lesz 38,4cm²

és kiszámolom a 30%-át, majd hozzáadom. így lesz 50 cm²

ezzel megvan a megnövelt kör területe.
így jó?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Terület
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia,

Igen. Így is ki lehet számolni.

Vagy ha már tanultátok az arányosságot, pontosabban a hasonló síkidomok területének arányát, akkor van szebb megoldás. Használjuk fel a következőket:
(1) Két hasonló alakzat hasonlóságának aránya (k) az egymásnak megfelelő szakaszok hosszának aránya.
(2) Hasonló síkidomok területének aránya a hasonlóság arányának négyzetével (k²) egyenlő.

Ha a hasonló kör sugara az eredetinek a 30%-kal növelt értéke, azaz 130%-a. Ez 130/100 = 13/10-ed része, a akkor
a hasonlóság aránya: k = r'/r = 13/10

Az új/hasonló kör sugara
r' = 3,5*13/10 = 4,55cm ( (1) arányosággal)
r' = 3,5*1,3 = 4,55cm (te számítási módszered)

Az új/hasonló kör területe
a területeke hasonlóságának aránya: k² = (13/10)²
T = r²π = 3,5²*π = 38,48cm²

T' = 38,48*(13/10)² = 38,48*169/100 = 65,04cm² ( (2) arányosággal)
T' = 4,55²π = 65,04cm² (te számítási módszered)
1