Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 8. o.

Főoldal » Általános iskola » Kémia
508
1. számold ki, hány tömeg% nitrogént tartalmaz az ammónium-nitrát.
2. számold ki, hány tömeg% foszfort tartalmaz a calcium-foszfát.
3. Mi a Na2SO4 (nátrium szulfát) százalékos összetétele?
4. 150g Mg égésekor mennyi g MgO keletkezik?
5. 248,5 g klór mennyi g cinkkel lép rakcióba?

Valaki segítene levezetni nekem? A tankönyvünkben nincsen semmilyen számolási feladat :(
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1

1,

`NH_4NO_3`

1 mol ammónium-nitrát (össze kell adni az atomtömegeket, azt a periódusos rendszerben megtalálod) 14+4*1+14+3*16 = 80 g.

Ebben van 2 db nitrogén, ami `2*14`=28 g

80 g ammónium-nitrátban van 28 g nitrogén.

100 g ammónium-nitrátban van `100/80*28` = 35 tömegszázalék.

2. `Ca_3(PO_4)_2`

1 mol kalcium-foszfát tömege:

`3*40+2*(31+4*16)` = 310 g

Ebben van `2*31` = 62 g foszfor

310 g kalcium-foszfátban van 62 g foszfor

100 g kalcium-foszfátban van `100/310*62` = 20 tömeg%.

3,

1 mol `Na_2SO_4` tömege:

`2*23+32+4*16` = 103 g

103 g `Na_2SO_4`-ban van 46 g Na, 32 g S és 64 g O.

100 g `Na_2SO_4`-ban van `100/103*46`=... a többit ugyanígy.

4,

2 Mg + `O_2` = 2 MgO

1 mol Mg égésekor keletkezik 1 mol MgO

24,3 g Mg égésekor keletkezik 40,3 g MgO

150 g Mg égésekor keletkezik `150/24.3*40.3` = kiszámolod.

5,

Zn + `Cl_2` = `ZnCl_2`

1 mol `Cl_2` reagál 1 mol cinkkel

71 g klór reagál 65,4 g cinkkel

248,5 g klór reagál `248.5/71*65.4` = 228,9 g cinkkel.
0