Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Köszönöm a segítséget!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
1387
Ábrázoljuk a derékszögű koordináta-rendszerben azoknak az (x;y) pontoknak a halmazát, amelyeknek koordinátáira teljesül az x²+y²+2x≤1 egyenlőtlenség.
Melyek azok az a valós számok, amelyekre teljesül hogy az
x²+y²+2x≤1
y=x+a
egyenlőtlenség-rendszernek egyetlen (x;y) megoldása van?Melyek ezek a megoldások?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Az első feladatot nézd meg itt:
https://www.geogebra.org/m/YhtCPWPY
A másodikat itt: https://www.geogebra.org/m/SrHt6zMR
Érthető így?
Módosítva: 9 éve
0

x²+y²+2x ≤1
x²+2x+y² ≤1
(x+1)²-1+y²≤1
(x+1)²+y²≤2

Azaz, ha az x²+y²+2x = 1 -et teljes négyzetté alakítod, akkor észreveszed, hogy egy kör egyenletét kaptad, melynek
középpontja K(-1;0)
sugara r=√2
S a reláviójel ≤ most azt jelenti, hogy ennek a körnek a körvonala és a körlapja a keresett pontok halmaza.

#########
x²+y²+2x≤1
y=x+a

Az egyenletrendszert grafikusan úgy oldod meg, hogy mindkét egyenletet (egyenlőtlenséget ábrázolod)
Az y=x+a egy lineáris függvényt/egyenest határoz meg, ahol 'a' az y tengely metszéspontja lesz. Az 'a' egy paraméter, melynek változtatásával az y=x egyenest az y tengely mentén tolod el annyival, amilyen értéket felvesz. Ez szzs ábrázolásából szépen látszik.

ha a < -1, akkor nincs megoldás
ha a = -1, akkor egy megoldás van, mégpedig x= 0 és y=-1, vagyis az A(0;-1) pont
ha 3<a<-1, akkor két megoldás van, mégpedig a körvonal A és B pontja
ha a = 3, akkor egy megoldás van, mégpedig x= -2 és y=1, vagyis az A(-2;1) pont
ha a > 3, akkor nincs megoldás
Módosítva: 9 éve
0