Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tud valaki segíteni kémiából?

Főoldal » Középiskola » Kémia
340
Mekkora térfogatú 0, 05 mol/dm3 koncentrációjú ecetsav (CH3COOH) közömbösíthető 50 cm3 0,02 mol/dm3 koncentrációjú NaOH-dal?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`CH_3COOH` + `NaOH` = `CH_3COONa` + `H_2O`

NaOH:

1000 `cm^3` oldatban van 0,02 mol NaOH

50 `cm^3` oldatban van `50/1000*0.02` = 0,001 mol NaOH

Ez reagál 0,001 mol ecetsavval.

1 `dm^3` ecetsavoldatban van 0,05 mol ecetsav

mennyiben van 0,001 mol ecetsav?

x = `0.001/0.05*1000` = 20 `cm^3` ecetsav-oldat közömbösíthető.
1