Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gráfok

Főoldal » Középiskola » Matematika
538
Egy körmérkőzéses tornán most minden csapatnak 3 mérkőzése van hátra, eddig 48 mérkőzés fejeződött be. (A torna során mindenki mindenkivel pontosan egyszer játszik.)
Hány csapat vesz részt a tornán?
Hány mérkőzést rendeznek összesen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen x csapat, ekkor 3·x mérkőzés van hátra és összesen
x·(x-1)/2 mérkőzés van így az egyenlet a következő:

x·(x-1)/2=48+3·x, amiből x²-7·x-96=0, amiből x=13,904 jönne ki tehát rossz a feladat mert nem egész. Ha 49 mérkőzést játszottak volna, akkor lenne x=14 csapat és összesen x·(x-1)/2=14·13/2=91 mérkőzés. (Ell. 49+14·3=91)
-1