Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Általános iskola » Matematika
370
Ez lenne a feladat. (89/ b és mellette van a kép)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
A képen látható képletekkel számolj. Az előző alpontban meg van adva, hgoy mekkora a sugár, és hogy mekkora a középponti szög. A közbezárt (középponti) szöget radiánba úgy tudod átváltani, hogy fogod a szögedet, beszorzod pi-vel és elosztod 180-al. Így megkapod a szöget radiánban vett értékét. Tehát α*=α*π/180
Ezek alapján meg kell tudnod oldani a feladatot.
0

Szia! Én máshogy gondolkoztam mivel a negyedéről beszélünk, szerintem így egyszerűbb.
A sötétebb rész, miatt egy háromszög lesz a világos. A területe a*m/2 ezt kivonod az előző képen látható világos cikk területéből.

Megoldás:
Tháromszög=3*3/2 =4,5 cm²
Tcikk=r²*π/4=7,065 cm²

7,065-4,5=2,565 cm²

2,565 cm² a sötét rész.
Módosítva: 6 éve
2