Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Minden segítséget köszönök előre!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
833
Adott az x²+y²=4 és az (x-3)²+(y-4)²=r² egyenletű kör. Az r>0 mely értéke esetén érinti egymást a két kör? Adjuk meg az érintési pontokat is.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha két kör érinti egymást, akkor az érintési pont és a körök középpontja egy egyenesre esnek, tehát fel kell írnunk a körök középpontján áthaladó egyenes egyenletét; a körök középpontja (0;0) és (3;4), irányvektor: (3;4), normálvektor: (4;-3), tehát 4x-3y=0 az egyenes egyenlete. Ennek és a kör metszéspontjára vagyunk kíváncsiak, ezért egyenletrendszerbe foglaljuk őket:

x²+y²=4 }
4x-3y=0 }

A második egyenletből x=(3/4)y adódik, ezt beírjuk az első egyenletbe:

((3/4)y)²+y²=4
(9/16)y²+y²=4
(25/16)y²=4
y²=2,56
y₁=1,6, y₂=-1,6, így x₁=(3/4)*1,6=1,2, x₂=(3/4)*(-1,6)=-1,2, tehát a két metszéspont: (1,2;1,6) (-1,2;-1,6). Innen már a különböző sugarakat tudod számolni.
0