Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Légyszi segítsetek, nagyon sürgős

Főoldal » Középiskola » Matematika
350
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A 18-as feladathoz elég, ha tudod, hogy a téglalap területének képlete: T=a·b
Ha 20%-al csökkentjük mondjuk a hosszát, akkor nem a lesz, hanem 0,8·a.
tehát a·b együtthatója 1. Az új oldalak együtthatójainak (együttesen) is 1-et kell, hogy adjanak, de nekünk 0,8 van. Tehát mivel szorozzam meg a b oldalt, hogy egyet kapjak? Képlettel kifejezve: 0,8*x=1. Ezt x-re megoldva 1,25-öt kapunk. Tehát T=0,8·a·1,25·b. 1,25 pedig nem más, mint 125%, azaz 25%-al kell növelni a másik oldalt, hogy a téglalap területe változatlan maradjon. Számokkal is kipróbálhatod: Legyen a oldal 10 cm, b oldal 12. Ekkor T=120 cm².
Ha a oldalt 20%-al csökkentjük, akkor belőle 80% marad, ezért szorozzuk 0,8-al. Az a oldal, azaz 10 cm 80%-a 8 cm.
Ugyan akkora területet akarunk, tehát azt írjuk fel, hogy 120 cm²=8 cm · x cm. Megoldjuk x-re, ami nem más, mint 15 cm. Eredetileg mennyi volt? 12. Most 15. Hány százalékkal növekedett?
Hát, ha 12 a 100%
Akkor 15 x %
A 12-t 1,25-el kell szoroznom, hogy 15-öt kapjak, tehát ezzel szorzom a 100%-ot is. Így megkapom, hogy 125% az új, tehát +25%. Tehát 25%-al kell növelnem a b oldalt.
Levezettük paraméteresen, és számokkal is! Remélem érthető!

19.
Jelöld az egyik számjegyet x-el, a másikat y-al. A kettejük összege 7, különbségük 27 (de figyelj, itt nem mindegy melyiket vonod ki melyikből). Ez egy egyenletrendszer. Az egyik egyenletből kifejezed mondjuk az x-et, és beírod a második egyenletbe. Így a második egyenletben már csak 1 ismeretlen lesz, azt megtudod oldani. Így y-ra kapsz valamit. Azt visszahelyettesíted a kifejezett x-es egyenletbe, és így megkapod a megoldást x-re is. Hajrá!

20. A középponti szög 360°. Ez 10 részre oszlik meg, ezért 36°.
0