Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Minden segítséget köszönök!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
893
1.)Adjuk meg fokban az összes olyan β szöget, amelyre teljesül, hogy 0°<β<720° és cosβ=cos31°
2.)Oldjuk meg valós számok halmazán a következő egyenletrendszert:
x+y=3
x³+y³=9
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1)
Két szög koszinusza akkor egyforma, vagyis cos x = cos y, ha
- a két szög egyforma, x = y
- vagy a különbségük 360° többszöröse: x = y + k·360°, ahol k tetszőleges egész szám
- vagy az egyik szög a másik negáltja: x = -y, hisz cos -α = cos α
- vagy egymás negáltja,i, plusz 360° többszöröse: x = -y + k·360°

Ezekből kell azokat kiválogatni, amik 0 és 720° közé esnek:
- β = 31°
- β = 31° + 360°
- β = -31° + 360°
- β = -31° + 2·360°
Azt hiszem, több nincs.

2)
Mondjuk fejezzük ki y-t az elsőből (y = 3-x) és helyettesítsük a másodikba:
x² + (3-x)² = 9
x² + (9 - 6x + x²) = 9
2x² -6x = 0
x² - 3x = 0
x(x-3) = 0
Ennek pedig x=0 és x=3 a megoldásai.
Az y-nal együtt:
- x=0, y=3
- x=3, y=0
1