Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Általános kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
815
Le tudná írni valaki részletesen? :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
oldat, pH
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Szia!

A stroncium-hidroxid, Sr(OH)2 egy kétértékű, erős bázis, így a 43 mmol/dm3-es koncentráció esetén kétszer annyi, azaz 86 mmol OH- ion lesz, így pedig a pH:

pH=14+log(0,086)=12,93

Ez az összefüggés egyébként azért ilyen, mert lúgos oldatban a koncentráció tizes alapú logaritmusa nem a pH-t, hanem a pOH -1-szeresét adná, ami nem jó,de ha hozzáadunk 14-et, akkor máris pH lesz belőle.

b.,

Nátrium-hidroxid hozzáadása esetén az OH-ionok anyagmennyisége nem változik, csupán a hígulás miatt a koncentrációja.

Azaz a 0,00014 m^3 Sr(OH)2 oldat. ami 0,14 dm3, tartalmaz 0,14×0,086=0,01204 mol OH-iont.

Ezzel ellentétben a nátrium-hidroxid koncentrációja (amit nem ismerünk, de megadták a pH-ját. amiből ki lehet számolni):

c=10^(12,4-14)=0,0251 mol/dm3.

Így pedig a 13 cm3-ben (ami 0,013 dm3) 0,013×0,0251=0,000327 mol hidroxid-ion található ( ne feledjük, a nátrium-hidoxid egyértékű bázis).

Ekkor összesen 0,01204+0,000327=0,01237 mol OH-ionunk van, 0,14+0,013=0,153 dm3-ben. Ez 0,01237/0,153=0,0808 mol/dm3-nek felel meg, így az oldat pH-ja:

pH=14+log(0,0808)=12,91
Módosítva: 9 éve
1

1 m³ = 10⁶ cm³, vagyis 140 cm³, 0,14 liter az oldat.
43 mmol/liter = 43·10⁻³ mol/liter a mkoncentrációja
1 mol Sr(OH)₂ tartalmaz 2 mol OH⁻ iont, ami hozzávonódik a víz OH⁻ és H₃O⁺ ionjaihoz. Mivel 86·10⁻³ mol sokkal több, mint 10⁻⁷ mol, ezért a víz alap OH⁻ koncentrációja elhanyagolható, számolhatunk csak a stroncium-hidroxidból jövővel:
pOH = -lg(86·10⁻³) = 1,07
pH = 14 - 1,07 = 12,93

A hozzáöntött NaOH koncentrációja: (mivel pH=12,4 → pOH=1,6)
[OH⁻] = 10^(-1,6) = 0,0251
Tehát 25,1 mmol/liter a koncentráció.

A 140 cm³-ben van 0,14 · 86·10⁻³ mol OH⁻, a 13 cm³-ben 0,013·25,1·10⁻³ mol,
a 153 cm³-ben ezek összege, vagyis 0.0124 mol.
Annak koncentrációja 0,0124 mol / 0,153 liter = 0,0808 mol/liter
Annak pOH-ja:
pOH = -lg(0,0808) = 1,09
pH = 14 - 1,09 = 12,91
0