Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
570
Valaki le tudná írni részletesen? :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Gáz, Nyomás, sósav, kPa
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A lejátszódó reakció:

Zn+2HCl=ZnCl2+H2

Nyilván való, hogy a keletkező hidrogén mennyiségét az az anyag (sósav, vagy cink) határozza meg, amelyikből kevesebb van.

Sósav: 300 cm3, ez tulajdonképp 0,3 dm3, 0,2 mol/dm3-es oldav, amiben a HCl anyagmennyisége: 0,3×0,2=0,06 mol, ugyanakkor a reakcióegyenleten látszik. hogy egy mol cinkhez 2 mol sósav szükséges, így ennyi sav csupán 0,03 mol cinket tud feloldani.
Cink: 2g. A cink atomtömege 65,4 g/mol, így anyagmennyisége 2/65,4=0,0306 mol.

Látható, hogy a hidrogén anyagmennyiségét a sósav határozza meg, így 0,03 mol hidrogén fog keletkezni. Mégpedig 40 C°-on (ez 40+273=313 K) és 95 kPa-on.
Ha ezeket behelyettesítjük az állapotegyenletbe, melyet átrendezünk, megkaphatjuk a térfogatot:

p×V=n×R×T --> V=n×R×T/p=0,03×8,314×313/95=0,822 dm3.

(Fontos, hogy ha a nyomást kPa-ban adjuk meg, akkor na térfogatot dm3-ben várjuk, ha Pa-ban, akkor pedig m3-ben. Illetve R egy állandó, értéke 8,314)
0