Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tud segíteni a házi feladatban? S.O.S Kérlek!! :( Nagyon szépen köszönöm annak aki tud segíteni,! Levezetéssel és indoklással!

Főoldal » Középiskola » Matematika
2520
2. A fizika órai tanulókísérlet egy tömegmérési feladat volt. A mérést 19 tanuló végezte el. A
mért tömegre gramm pontossággal a következő adatokat kapták:
37, 33, 37, 36,35, 36, 37, 40, 38, 33, 37, 36, 35, 35, 38, 37, 36, 35, 37.
a) Készítse el a mért adatok gyakorisági táblázatát!
b) Mennyi a mérési adatok átlaga gramm pontossággal?
c) Mekkora a kapott eredmények mediánja, módusza, terjedelme?
d) Készítsen oszlopdiagramot a mérési eredményekről!

3. Oldja meg a valós számok halmazán az alábbi egyenleteket:
a) x² = 36
b) 2 x² + 13x + 24 = 0

Egy derékszögű háromszög átfogója 7 cm hosszú, az egyik hegyesszöge 32,5°. Hány cm
hosszú a szög melletti befogó? Készítsen vázlatot az adatok feltüntetésével! Válaszát
számítással indokolja, és egy tizedes jegyre kerekítve adja meg!

6. Egy szellemi vetélkedő döntőjébe 25 versenyzőt hívnak be. Hányféle sorrend alakulhat ki a
dobogón, ha nincs holtverseny? Válaszát indokolja!

7. Hány különböző négyjegyű szám készíthető az 1,3,5,7 számjegyekből,
a) ha mindegyik számjegyet csak egyszer használhatjuk fel?
b ) ha egy számjegyet többször is felhasználhatunk?
Válaszát indokolja!

8.Egy elvetemült matematikus megtette a ruletten az összes prímszámot. Mennyi a
valószínűsége, hogy nyerni fog? (A ruletten 0-tól 36-ig szerepelnek az egész számok.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
2,

a, táblázat

b, átlag: 36 (összeadva az összesen elosztva 19-cel)

c,

medián: sorbarakjuk és a középső (tizedik) szám lesz az.(36)

módusz: a leggyakoribb elem, 37.

terjedelem: a legnagyobb és legkisebb különbsége 40-33= 7

d, diagram

3,

a, `x^2` = 36

`x_1` = 6

`x_2` = -6

b,

`2x^2` + 13x -24 = 0 (A feladatban nem pont ez van, de szerintem ott + jel van, különben nincs megoldás a valós számok halmazán)

`x_(1_2)` = `(-13pmroot()(169+4*2*24))/(2*2)` = `(-13pm19)/4`

`x_1` = `3/2`

`x_2` = -8

6,

Első helyre kerülhet 25 fő, másodikra 24 fő, harmadikra 23 fő:

`25*24*23` = 13800 féle sorrend alakulhat ki.

7,

a, első helyre mehet 4, másodikra 3, harmadikra 2, negyedikre 1. `4*3*2*1` = 24 szám készíthető

b, első helyre mehet 4, a többire is. `4*4*4*4` = 256 szám készíthető.

8,

Hány prímszám van 36-ig?

2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, ez összesen 11

A valószínűsége tehát `11/36`= 0,306 (30,6 %), hogy nyer.
2