Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Általános kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
672
Valaki ki tudná fejteni részletesen? :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, oldat, pH
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A kalcium-hidroxid egy kétértékű, erős bázis (mint az előző példában a stroncium-hidroxid), így ha az ő koncentrációja 0,0035 mol/dm3, akkor a belőle származó OH-ionoké ennek a kétszerese, azaz 0,007 mol/dm3. Ebből pedig a pH kiszámolható:

pH=14+log(0,07)=12,85

Ez az összefüggés egyébként azért néz ki így, mert ha nem adnánk hozzá 14-et, akkor a pOH-t, egész pontosan annak -1-szeresét kapnánk, amihez ha 14-et adunk, akkor kapjuk a pH-t.

A salétromsav viszont egy egyértékű, erős sav, így a 0,025 mol/dm3-ből ugyanannyi, azaz 0,025 mol/dm3 H+-ion keletkezik, így a pH (sav esetén nem vonjuk ki 14-ből, csak beszorozzuk -1-gyel):

pH=-log(0,025)=1,60


Ha a két oldatot összeöntjük, a sav és a bázis reagálni fog egymással:

Ca(OH)2+2HNO3=Ca(NO3)2+2H2O

Ez amolyan győzzön a jobbik, ki kell számolni melyikből van több, a lúgból vagy a savból.

Lúg: 0,8 dm3 0,035 mol/dm3. Így az anyagmennyiség: 0,8×0,035=0,028 mol. De ne felejtsük el, ez kétértékű, azaz kétszer ennyinek felel meg, 0,056 mol-nak.
Sav: 400 cm3, azaz 0,4 dm3 0,025 mol/dm3, így az anyagmennyiség: 0,4×0,025=0,01 mol.

Látható, hogy a lúgból több van, így belőle 0,056-0,01=0,046 mol fog maradni (és ez megegyezik az OH-ionok anyagmennyiségével is). De a keverék térfogata már 0,8+0,4=1,2 dm3-re növekedett, így az OH-ionok koncentrációja 0,046/1,2=0,0383 mol/dm3, azaz a pH (ismét a lúgos képlet kell):

pH=14+log(0,0383)=12,58
0