Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Háromszög

Főoldal » Középiskola » Matematika
1382
Határozd meg az a alapú egyenlőszárú háromszög keresett adatait, számítsd ki a háromszög kerületét és
területét!
a) a = 12 cm, b = 10 cm ma = ?
b) a = 10 cm, b = ? ma = 8 cm
c) a = ? b=13,5 cm ma = 10,8 cm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a,

`m_a` = `root()(b^2-(a/2)^2)` = `root()(100-36)` = `root()(64)` = 8 cm

K = a + 2b = 12 + `2*10` = 32 cm

T = `(a*m_a)/2` = `(12*8)/2` = 48 `cm^2`

b,

b = `root()((a/2)^2+m_a^2)` = `root()(5^2+8^2)` = `root()(89)` = 9,43 cm

K = a + 2b = 10 + `2*9.43` = 29,86 cm

T = `(a*m_a)/2` = `(10*8)/2` = 40 `cm^2`

c,

`a/2` = `root()(b^2-m_a^2)` = `root()(13.5^2-10.8^2)` = `root()(65.61)` = 8,1 cm

a = 16,2 cm

K = a + 2b = 16,2 + `2*13,5` = 43,2 cm

T = `(a*m_a)/2` = `(16.2*10.8)/2` = 87,48 `cm^2`
0