Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Égetett mész kiszámítása

Főoldal » Középiskola » Kémia
351
Az utolsó három kérdésnen kérnék segítséget.
Számítások. Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
1,

`CaCO_3` `rightarrow` `CaO` + `CO_2`

`M_(CaCO_3)` = 100 `g/(mol)`

`M_(CaO)`= 56 `g/(mol)`

1 t szennyezett mészkőben van 900 kg mészkő

ez `900/100` = 9 kmol mészkő

keletkezik 9 kmol égetett mész, ami `9*56` = 504 kg égetett mész.

keletkezik 9 kmol `CO_2`, ami `9*24.5` = 220,5 `m^3`

2,

`CaO` + `H_2O` `rightarrow` `Ca(OH)_2`

`M_(Ca(OH)_2)` = 74 `g/(mol)`

5000 g oltott mész az `5000/74` = 67,57 mol

ugyanennyi mol égetett mészből indultunk ki, ami `67.57*56` = 3784 g

ez felel meg 85%-nak, a 15% a szennyező

100 % pedig `100/85*3784` = 4452 g = 4,452 kg szennyezett égetett mészből indultunk ki.

3,

`Ca(OH)_2` + `CO_2` = `CaCO_3` + `H_2O`

A sűrűségét az oldatnak tekintsük 1 `g/(cm^3)`-nek.

10000 g oldatban van `10000/100*20` = 2000 g `Ca(OH)_2`, ami `2000/74` = 27,03 mol; ugyanennyi mol `CO_2`-t köt meg.

1 mol st. állapotú `CO_2` 24,5 `dm^3`

27,03 mol `CO_2` az `27.03*24.5` = 662,2 `dm^3` `CO_2`-ot köt meg.
0

Hálásan köszönöm!
0