Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hasonló testek területi/térfogati aránya?

Főoldal » Középiskola » Matematika
1389
1. Hogyan változtatja meg a testek térfogatát a
a) λ = –2;
b) λ = 3;
c) λ = 1/2;
d) λ = 3/5
arányú hasonlósági transzformáció?

2. Hogyan változtatja meg a síkidomok területét a
a) λ = 3;
b) λ = 1/2;
c) λ = 3/4;
arányú hasonlósági transzformáció?

Nekem elég lenne annyi is, hogy a 2 feladatból egy-egy feladatrész lenne kiválasztva, és az lenne megoldva, mert gondolom akkor a többinél is hasonló a logika. Nekem itt a gondolkodás menet lenne a fontos, lényegében én azt nem nagyon értem. (A pl. "3/5" az törtben három ötöd akar lenni.)
Előre is köszi! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Terület, térfogat, arány
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Azt kell tudni, hogy ha a hasonlóság aránya λ, akkor a területek aránya λ², a térfogatok aránya λ³ lesz. Tehát -8-szorosára, 27-szeresére, 1/8-szorosára, 27/64-szeresére változik. A -előjel csak annyit jelent, hogy a testen egy középpontos tükrözést is végrehajtunk, így igazából a -8-szoros változás valójában 8-szoros változást jelent . (mivel attól, hogy magát a testet tükrözzük, nem lesz negatív a térfogata).

A területek 9-szeresükre, 1/4-szeresükre, 9/16-szeresükre változik.

Ha az a kérdés, hogy a testek felülete hogyan változik, akkor a felület λ² szerint fogváltozni, mivel a felület a határolólapok összterülete, a területek pedig λ² szerint változnak.
0