Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
7226
Egy deltoid két szemközti nagysága: 60°, 150°, területének nagysága 50 cm^2
a) Határozza meg a deltoid hiányzó belső szögeinek nagyságát!
b) Számítsa ki a deltoid átlóinak, oldalainak hosszát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
A hiányzó szögek 75-75 fokosak.
Talán ez segít, mert a többit még nem tanultam
0

Deltoidról tudni kell: (csatolt rajz)
- Van két olyan szemközti szöge, amelyek egyenlő (β).
- A szimmetriaátló felezi a négyszög két szemközti szögét (α, γ)
- Belső szögeinek összege 360° (mert négyszög).

Ezek alapján könnyű meghatározni a hiányzó szögeket:
Mivel a két szemközti nagysága: 60°, 150°, ezért ezek a szimmetriaátló két végpontjában helyezkednek el (rajzon az A és C csúcsban, α és γ szög)
Ezek összegét kivonod a 360°-ból: 360°-(60°+150°) = 360°-210° = 150°
Ez alapján 2β = 150°, azaz β = 75°

A b) kérdéshez szögfüggvényekkel fel lehet írni egyenletet, egyenletrendszert. Ezt tanultátok már?
0