Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉRLEK SEGÍTSETEK NAGYON NAGYON FONTOS!!!!!!!

221
KÉRLEK SEHÉGÍTSETEK
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
SOS SOS
0
Általános iskola / Történelem

Válaszok

1
10.
Első törvénykönyv: Ez főleg egyházi ügyekkel foglalkozott. Híressé vált részlete: „akik pogány szokás szerint kutak mentén áldoznak, vagy fákhoz, forrásokhoz és kövekhez ajándékokat visznek, bűnükért egy ökörrel fizessenek”.
Második törvénykönyv: világi, büntetőjogi rendelkezések mellett korlátozta az ökrök és a lovak kivitelét és forgalmát is. Legismertebb rendelkezése, hogy aki egy tyúk értékénél többet lop, azt akasszák fel. Enyhébben ítélték meg a gyilkost, mert csak vagyonelkobzás volt a része. Ebből látszik, hogy nagyobb volt a tulajdon értéke, mint az emberi életé – ez utóbbi esetben a vérdíj érvényes. Kétharmadot adtak a megölt ember rokonainak, egyharmadot a gyilkos feleségének és gyermekeinek. A törvény ismerte a kollektív büntetést, a tolvaj 10 évesnél idősebb gyermekeit szolgaságra vetették. Az egyházi rendű tolvaj büntetése kisebb volt, mint a világiaké.
Harmadik törvénykönyv: A századosokól és tizedesekről, azokról, akik mások embereit maguknál fogva tartják, a nádorispánról, Az olyan tolvajról, aki a templomba menekül.
11. Bocs, ezt nem tudom.
12. 1222-ben adta ki. OKAI: Túl vagyunk a Bánk bán-féle merényleten (1213). Már akkor nagy volt az elégedetlenség a főurak részéről a sok idegen tisztviselő miatt.
II. András szentföldi hadjárata 1217-18. Sok pénzbe került, eredménye nem volt.
Egyéb hadjáratok: csak viszik a pénzt.
Birtokadományozások: II. András 1205-től folyamatosan, mértéktelenül adományoz. Célja: megnyerni magának a főurakat. A birtokoknak csak 1/3-a van királyi kézben. (Szt. István idejében még a 2/3-a.) Az adományozások kárvallottjai a királyi szerviensek (=királyi szolgálók), a köznemesek. Ők királyi birtokon éltek, adományozáskor egy főúr fennhatósága alá kerültek.
13. A tatárjárás leglényegesebb összecsapása 1241. április 11–12-én.
14. -új lakosokat hozatott
-megerősítette a várakat és a védelmi rendszert
ennyit tudok most mondani
15. III. András
16. nem tudom, bocsi
17.Andrást egyik bizalmasa, Ákos-nembéli István nádor e szavakkal búcsúztatta: „meghalt András, Magyarország jeles királya, az utolsó aranyágacska.

0