Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
2036
Egy gömb felszíne egy másik gömb felszínének 6,25-szorosa. Hányszorosa a nagyobb gömb sugara a kisebb gömb sugarának?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!

A felület, terület mindig négyzetesen változik, azaz, ha egy test mérete kétszerese lesz, akkor felülete 4-szerese )ezt onnan tudod könnyen megjegyezni, hogy a felület mértékegysége m^2, azaz négyzetesen függ a hossztól)
Így pedig 6,25-szörös felületnél a nagyobb sugár √6,25=2,5-szerese a kisebbnek.
Módosítva: 9 éve
0

Nyugodtan használhatunk konkrét számokat az ilyen típusú feladatokban.

Legyen az egyik gömb felszíne 100 cm², a másiké 625 cm²

Tudjuk, hogy a gömb felszínének a képlete: A=4R²π

Helyettesítsük be mindkét adatot.
100=4R²π --> R=2.82 cm
625=4R²π --> R=7.05 cm

7.05/2.82=2.5

A nagyobb gömb sugara 2.5-szer nagyobb a kisebb gömb sugaránál.

1