Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

áramerrősség

Főoldal » Középiskola » Fizika
577
egy elektromos főzőlap 230 V feszültségen 2,5 A erősségű áramot vesz fel. Mennyi a teljesítménye? Mennyi hőt ad le 20 perc alatt
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Elektromosságtan témakörben a feszültség értendő munkaként, ezért W=230 V
I = 2,5 A. Ekkor a terljesítmény P=U*I -> P= 230 V * 2,5 A = 575 J/s
P=W/t a másik képlet. A hő energia mennyiség, ezért a W fog megfelelni a hőmennyiségnek Joule-ban kifejezve.
Tudjuk, hogy a P 575 J/s. A t pedig t=20 min * 60 =1 200 s.
Ebből W=P*t = 575 J/s * 1 200 s = 690 000 J = 690 kJ
0