Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenesek egyenlete

Főoldal » Középiskola » Matematika
395


2. Add meg az 5x+y=−3 egyenesnek egy irányvektorát! (4 pont)

3. Írd fel annak az egyenesnek az egyenletét, amely áthalad az A(4;−1) és a B(0;6) pontokon! (7 pont)

4. Adott egy háromszög három csúcsa: A(6;3), B(4;7) és C(−3;0)

Írd fel a háromszögnek legalább két oldalfelezőmerőlegesét! (11 pont)

Határozd meg a háromszög körülírható körének középpontját! (5 pont)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
2)
y=-5x-3
v(-5;1)
3)
y-3=(x-6)(6+1)/0-4)
y-3=-7x-42/4
y=1,75x-7,5
0

4)
Az egyik oldalfelező egyenlete
y-y₁=m(x-x₁)
x₁=(4-3)/2=0,5
y₁=(7+0)/2=3,5
-1/m=(7-0)/(4+3) ebből m=-1
y-3,5=-(x-0,5)
y=-x+4
A másik oldalfelező egyenlete
-1/m=(3-0)/(6+3) ebből m=-3
x₁=(6-3)/2=1,5
y₁=(3+0)/2=1,5
y-1,5=-3(x-1,5)
y=-3x+6

A körülírható kör középpontja a két egyenes metszéspontja
y=-x+4
y=-3x+6

-x+4=-3x+6
x=1
y=-1+4=3
O(1; 3)

0