Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
1535
Egy háromszög két oldalának különbsége 10 cm, ezekkel az oldalakkal szemközti szögek nagysága 60°és 50°. Határozzukmeg a háromszög oldalait!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A háromszög szögei:

`alpha` = 60 °

`beta` = 50 °

`gamma` = 180-(60+50) = 70 °

sinustétel:

`a/b` = `sinalpha/sinbeta`

`x/(x-10)` = `(sin 60)/(sin 50)` = 1,13

x = 1,13x-11,3

0,13x = 11,3

x = `11.3/0.13` = 86,92 cm = a

b = a-10 = 76,92 cm

`a/c` = `(sinalpha)/(singamma)`

`86.92/c` = `(sin50)/(sin70)`

c = `(86.92*sin70)/(sin 50)` = 106,62 cm
1