Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi valaki tudna segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
362
Ezt a három feladatot kéne megoldani
Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
8, Ábra

9,

A szabályos 12 szögnek egy csúcsából tudunk 9 átlót húzni, hiszen önmagába és a két szomszédba nem tudunk. Akkor a 12 csúcsból tudunk `12*9` átlót húzni. De most mindegyik kétszer szerepel, ezért csak feleannyi átlót tudunk húzni. A megoldás tehát:

átlók száma = `(12*9)/2` = 54

A sokszögek belső szögeinek összege: `(n-2)*180`.

A mi esetünkben ez `(12-2)*180` = 1800°.

Egy belső szöge: `1800/12` = 150°

10,

`(3x-4)/5` + `(x-1)/3` = 9(2x+2) (felszorzunk a nevezők szorzatával)

`3*(3x-4)` + `5*(x-1)` = `9*3*5*(2x+2)`

9x - 12 + 5x - 5 = `135*(2x+2)`

14x - 17 = 270x + 270

-256x = 287

x = -`287/256` ∼ -1,12
0