Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Üdv! Segítségre lenne szükségem a következő kérdésben.

Főoldal » Középiskola » Fizika
2172
50 kg tömegű testet vízszintes talajon 100 N vízszintes erővel kezdünk el húzni. Mekkora
munkát végzünk 15 s alatt, ha 0,1 a csúszási súrlódási együttható?
Mekkora a pillanatnyi teljesítménye a 15. s végén?
Mekkora az átlagos teljesítmény a gyorsítás alatt?
Mekkora a gyorsítás hatásfoka?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
50 kg tömegű testet vízszintes talajon 100 N vízszintes erővel kezdünk el húzni. Mekkora munkát végzünk 15 s alatt, ha 0,1 a csúszási súrlódási együttható?, 50 kg tömegű
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`m=50\ kg`
`G=m·g=500\ N`
`μ=0.1`

A súrlódás a nyomóerőnek és a μ-nek a szorzata. A nyomóerő az, amekkora merőleges erővel nyomja a tárgy a felületet. Ez most egyszerűen G.
`F_s=G·μ` számold ki.

`F=100\ N` húzóerő hat előre, a súrlódás viszont mindig ellentétes irányú. A két erő különbsége az eredő, számold ki. Az az erő gyorsítja: `F-F_s`
Tudjuk még a dinamika alaptörvényét: `F=m·a`. Ez most így néz ki:
`F-F_s=m·a`
Ebből ki tudod fejezni a gyorsulást, számold ki.

Mekkora munkát végzünk: Az `F` húzóerő végzi a munkát: `W=F·s`
Ki kell számolni, hogy mekkora utat tesz meg `t=15\ s` alatt.
Gyorsuló mozgásról van szó;
`s=1/2·a·t^2` számold ki.
Most már a munka is kiszámolható:
`W=F·s`

Pillanatnyi teljesítmény 15 s végén:
Nézzük inkább a következő kérdést először.

Átlagos teljesítmény:
Ennek képlete:
`P_"átl"=W/t` a teljes munkát el kell osztani a teljes idővel. Osszad el.

Most nézzük az előzőt: pillanatnyi teljesítmény. Most a 15 s végén nagyon rövid időt nézzünk:
`P=(ΔW)/(Δt)=(F·Δs)/(Δt)=F·(Δs)/(Δt)=F·v`
Kell tehát a gyorsuló mozgás sebessége a `t` pillanatban:
`v=a·t`
számold ki ezt, aztán meg a pillanatnyi teljesítményt.

Hatásfok:
Befektettünk `W` munkát, aminke hatására a test energiája nőtt ennyire:
`E=1/2·m·v^2` számold ki.
A hatásfok ennek a százalékos mértéke:
`η=E/W·100%`
0