Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika házi feladat, help!

Főoldal » Középiskola » Matematika
314
Először fordulok meg ezen az oldalon, az alábbi feladatokhoz lenne szükségem a segítségetekre.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. ábra

Kisebb átalakítások után könnyebben jellemezhető a függvény:

= `-2*(x^2-2x-3)` = `-2*(x-1)^2+8`

x E `RR`

y E `RR` , y `ge` 8

A függvény folytonos, az x = 1-ig szig. mon.növekvő, utána szig. mon. csökkenő

Maximuna van a (1;8) pontban

Két zérushely: (-1;0) és (3;0)

y tengelyt metszi a (0;6) pontban.


2,

`(x-2/5)*(x-3/4)` = `x^2` - `(2/5+3/4)*x` + `2/5*3/4` = `x^2` -`23/20*x` + `6/20` = 0

a törteket eltüntetjük: (szorzunk 20-szal minden tagot)

`20x^2` - 23x + 6 = 0

3, = `(2*(x^2+4x-45))/(3*(x^2-12x+35))` = `2/3*((x-5)(x+9))/((x-7)*(x-5))` = `(2*(x+9))/(3*(x-7))`

4,

legyenek a szám számjegyei x és x+2. Ekkor a szám értéke: 10x+x+2 = 11x+2; a felcserélt szám értéke: 10x+20+x = 11x+20.

Ekkor: `(11x+2)^2` + `(11x+20)^2` = 4034

`121x^2`+44x+4 + `121x^2`+440x+400 = 4034

`242*x^2`+484x+400 = 4034

`242*x^2`+484x = 3634 /:242

`x^2` + 2x -15 = 0

`(x-3)(x+5)` = 0

`x_1` = 3

`x_2` = -5 (nem lehet negatív)

A keresett szám tehát a 35 (vagy az 53, mivel felcserélhetők az elvégzett műveletek miatt).

Ellenőrzés: `35^2` + `53^2` = 1225 + 2809 = 4034

5,

Az egyik áru ára x Ft, a másiké x-20.

Az egyik áruból vettünk y kg-ot, a másikból y+2 kg-ot.

I. xy = 3600

II. (x-20)(y+2) = 3600

I. y = `3600/x`

II.

`(x-20)(3600/x-2)` = 3600

3600 -`72000/x` -2x + 40 = 3600 /*x

`2x^2` -40x-72000 = 0

`x^2` - 20x - 36000 = 0

Vagy megoldóképlet vagy szorzattá alakítás:

(x-200)(x+180) = 0

A negatív gyök nem jöhet szóba, szóval

x = 200

y = `3600/20` = 18

A 200 Ft-osból 18 db-ot vettünk, a (200-20) = 180 Ft-osból 20 db-ot.
1