Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Függvények

Főoldal » Középiskola » Matematika
346
Ezt a feladatot valaki meg tudja oldani?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A)

Ha fél óra alatt végez, akkor 6-2x = 6-1 = 5 tallért ad óránként, ez pedig 2,5 tallér.

Ha 2 óra alatt végez, akkor 6-2x = 6-4 = 2 tallért ad óránként, ez pedig 4 tallér.


B)

Meg kell keresni a `(6-2x)*x` maximumát. Mivel még nem deriváltok, így egyszerűbb alakra hozzuk:

`(6-2x)*x` = `6x-2x^2` = `-2(x-1.5)^2`+4,5

A teljes négyzetté alakításból látszik, hogy a függvény szélsőértéke az x = 1,5 pontban van. Ha másfél órát dolgozik, akkor kapja a legtöbb pénzt.

C) A függvény szélsőértéke az y = 4,5 pontban van, ekkor kapja a legtöbb pénzt.
2