Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Logaritmus

Főoldal » Középiskola » Matematika
750
1. 3*lg15+2*lg2+lg14-lg21-lg9
2. log₅(négyzetgyök 175)+log₅15+(1/2)*log₅28-log₅42
3. log₂(-x²+4)
4. lg(5-x)
5. 100 (négyzeten lg2+lg3)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

1,

`3*lg15` + `2*lg2` + `lg14` - `lg21` - `lg9` = `lg 15^3` + lg 4 + lg 2 + lg 7 - lg 3 - lg 7 - lg 9 = lg `(15^3*4*2)/(3*9)` = `lg(5^3*2^3)` = lg 1000 = 3

2,

= `log_5 ((root()(175)*15*root()(28))/42)` = `log_5 (root()(175*28)*15/42)` = `log_5 (root()(5*5*7*2*2*7)*3*5/(2*3*7))` = `log_5 ((2*5*7*5*3)/(2*3*7))` = `log_5 (5^2)` = 2

3,

`log_2 (-x^2+4)` = `log_2 (2+x)(2-x)` = `log_2 (2+x)` + `log_2 (2-x)`

4,

`lg(5-x)` = ez elég egyszerű alak

5,

`100^(2*(lg2+lg3))` = `100^(2*lg6)` = `100^(lg36)` = `36^2` = 1296
0