Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szinusztétel alkalmazása

Főoldal » Középiskola » Matematika
586
Sziasztok!
Adott a képen szereplő feladat (2952). Elvileg csak szinusztétellel meg lehet oldani, de ha valaki a koszinuszt is belekeveri, az sem baj.
Sajnos kicsit berozsdásodott az agyam, örömmel venném a segítségeteket, köszi :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen az 53,13°-os szöggel szemközti oldal a, a 67,38°-os szöggel szemközti oldal b, ekkor a szinusztétel értelmében:

a/b=sin(53,13°)/sin(67,38°), innen szorzunk b-vel:

a=~0,8667b, tehát a háromszög két oldalának hossza b és 0,8667b.

Mivel a háromszög belső szögeinek összege 180°, ezért a harmadik szög 59,49°, ez a két kiszámolt oldal hajlásszöge, tehát minden adott, hogy felírjuk a háromszög területét:

b*0,8667b*sin(59,49°)/2=84, innen b=~15 cm adódik, tehát a háromszög két oldala 15 cm és 0,8667*15=13,0005 cm. Innen a harmadik oldal akár szinusztétellel, akár koszinusztétellel is számolható. Ha esetleg nem menne, azt is leírom.
0