Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sürgősen kéne ezeknek a megoldásai, de nem csak a végeredmény. előre is köszönöm

Főoldal » Középiskola » Matematika
419
2*log₃(x-1)=log₃4
log₃(5x-1)-log₃(x+1)=1
log5(5x-3)>log5(2x+3)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
logaritmus
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1,

Feltétel: x > 1

`2*log_3(x-1)` = `log_3 4`

`(x-1)^2` = 4

x-1 = `pm`2

`x_1` = 2+1 = 3

`x_2` = -2+1= -1

A második gyök nem jó, a kezdeti feltétel miatt.

2,

Feltétel: x > `1/5`

`log_3(5x-1)` - `log_3(x+1)` = 1 = `log_3 3`

`(5x-1)/(x+1)` = 3

5x-1 = 3x+3

2x = 4

x = 2

3.

Feltétel: x > `3/5`

`log_5 (5x-3)` > `log_5(2x+3)`

5x-3 > 2x+3

3x > 6

x > 2
0