Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Fizikából kéne segítség több feladatra is.

Főoldal » Középiskola » Fizika
382
1.
30 N nagyságú erő hatására egy kezdetben álló test vízszintes, egyenes pályán súrlódás mentesen 3 m úton 4 m/s2 gyorsulással mozog.
Mekkora a tömege, végsebessége, mozgási energiájának megváltozása?
2.
Egy 4500 g tömegű sas 360 km/h sebességű zuhanó repüléssel közelíti meg zsákmányát.
Milyen magasról kellett elindulnia, ha a teljes végső mozgási energiájának 95%-át a kezdeti helyzeti energiájából nyeri?
Ebben a magasságban mekkora a helyzeti energiájának értéke?
3.
Egy sportoló folyamatosan 250 W teljesítménnyel képes tevékenykedni.
a) Mekkora munkát végez egy 45 perces versenyen?
b) Mennyi idő alatt képes 350 kJ munkát végezni?
c) Mennyi táplálékkal tudná pótolni a negyed óra alatt elhasznált energiáját, ha tudjuk, hogy 1 g elfogyasztott tápanyagból 17,16 kJ energia „szabadul fel”?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1,

F = 30 N

a = 4 `m/s^2`

s = 3 m

m = `F/a` = `(30N)/(4 m/s^2)` = 7,5 kg

v = `a*t`

t = `v/a`

s = `a/2*t^2` = `a/2*(v/a)^2` = `v^2/(2*a)`

v = `root()(2*a*s)` = `root()(2*4*3)` = `root()(24)` `m/s`

`E_m` = `1/2*m*v^2` = `1/2*7.5*24` = 90 J

Ennyivel is változott, hiszem nulláról indult.

2,

m = 4,5 kg

v = 360 `(km)/h` = 100 `m/s`

`E_m` = `1/2*m*v^2` = `1/2*4.5*100^2` = 22500 J

Ennek a 95%-a volt a helyzeti energia, ami `22500*0.95` = 21375 J

`E_h` = `m*g*h`

h = `E_j/(m*g)` = `21375/(4.5*10)` = 475 m

3,

P = 250 W

t = 45 perc = 2700 s

a,

W = `P*t` = `250*2700` = 675000 J = 675 kJ

b,

t = `W/P` = `350000/250` = 1400 s = 23 perc 20 mp

c,

t = 15 perc = 900 s

W = `P*t` = `250*900` = 225000 J = 225 kJ

17,16 kJ energiát nyer 1 g táplálékból

225 kJ energiát `225/17.16` = 13,11 g táplálékból nyer.
0