Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

11. osztályos matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
1451
Egy kör középpontja K(2,3) sugara 5 egység.

a) add meg a 2 abszcisszájú pontjaihoz húzott érintőinek az egyenletét!
b) add meg a 3 ordinátájú pontjaihoz húzott érintőinek az egyenletét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
A kör egyenlete: `(x-2)^2` + `(y-3)^2` = 25

a, x =2 ponthoz megkeressük milyen y értékek tartoznak.

`(y-3)^2` = 25

`y-3` = `pm`5

`y_1` = 8

`y_2` = -2

Az egyik pont (2;8); a másik pont (2;-2).

A kör középpontjából az érintési pontba húzott sugár merőleges az egyenesre.

A sugár egyenlete a két pontból (a kör középpontja és az érintési pont) kiszámítható.

y = mx + b

3 = `m*2` + b

8 = `m*2` + b

Azonosság jön ki, a sugár meredeksége végtelen (függőleges). Az érintő meredeksége tehát 0.

y = `0*x` + b

Ide a pontot behelyettesítjük.

8 = b

y = 8

A másik pontra is kijön ugyanígy, hogy y = -2.

b, y = 3 pontot behelyettesítjük:

`(x-2)^2` = 25

`x-2` = `pm` 5

`x_1` = 7

`x_2` = -3

A két pont tehát (7;3) és (-3;3).

sugár egyenlete:

3 = `2*m`+b

3 = `7*m` +b

m = 0

Az érintő meredeksége végtelen; x = -3 és x = 7.
0

Csatoltam képet.
0