Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika hazi SOS!!!!!

Főoldal » Középiskola » Fizika
666
Harom egyenkent 6*10 a minusz kilencediken coulomb nagysagu toltest helyezunk el egy szabalyos haromszog csucsaiban. Mekkora ero hat az egyes toltesekre ha a haromszog oldala 6 cm?? Valaki ezt letudna nekem erthetoen vezetni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Érdemes rajzolni egy ábrát. Nem találtam pont olyat, de ez eléggé hasonlít:
http://img-nm.mnimgs.com/img/study_content/content_ck_images/images/30(63).png
A különbség az, hogy ezen az ábrán a háromszög súlypontjában is van még egy töltés, ezért a B pontban lévőre nem csak az Fa és Fc erők hatnak, hanem még az Fg is.
Szóval az Fg erőt ne vedd figyelembe, neked az nincs, csak Fa és Fb.
Ez mindkettő azonos nagyságú:
k·q·q/r²
de az irányuk más.
Úgy mondjuk, hogy az erők vektormennyiségek, két erőt vektoriálisan kell összeadni. Így, ahogy ezen az ábrán van:
https://i.stack.imgur.com/36AeN.png
Itt a bal alsó csúcsból induló a és b vektorok összege az a+b. A másik a és másik b, amik a jobb felső csúcsba mennek, csak azért vannak odarajzolva, hogy jobban látszódjon, hogy a-nak és b-nek miért az a+b jelű vektor az összege.
Most a=b=k·q²/r², a közöttük lévő szög pedig 60°.
Koszinusztétellel lehet kiszámolni a+b értékét:
(a+b)² = a² + b² - 2ab·cos γ
ahol γ 120° (remélem, látod, miért)
De ki lehet számolni koszinusztétel nélkül is most, amikor a és b hossza azonos és 60° a szögük. Képzeld el, hogy a rombusznak a másik átlója is be van rajzolva, az két szabályos háromszögre bontja az ábrát. Az "a+b" vektort is felezi ez a másik átló, a+b fele lesz éppen a szabályos háromszög magassága. Annak a hosszát viszont tudjuk, a·√3/2, ezért a+b hossza a·√3.
Szóval az erő ekkora:
√3 · k · q²/r²

Mindegyikre ekkora erő hat, csak az irány lesz másmilyen.
0