Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
423
Nem tudom megoldani ezeket a feladatokat. Megköszönném a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
4,

b,

y = mx+b-be behelyettesítünk m-et és a `P_0` pontot.

y = 5; x= -1; m = 3

5 = `-1*3` + b

5 = b-3

b = 8

Az egyenes egyenlete tehát:

y = 3x+8


7,

a, Az párhuzamos egyenes meredeksége megegyezik az alapegyenes meredekségével. Kicsit átalakítjuk:

2x-3y+6 = 0

3y = 2x +6

y = `2/3*x` + 2

A keresendő párhuzamos egyenes meredeksége `2/3`

y = mx + b

Behelyettesítjük a `P_0` pontot:

-2 = `2/3*5` + b

b = -2-`10/3` = `-16/3`

A párhuzamos egyenes egyenlete:

y = `2/3*x`-`16/3`


b, Ha merőleges, akkor az egyenes meredeksége `-3/2`

y = mx+b-be behelyettesítjük a meredekséget és a `P_0` pontot:

-2 = `-3/2*5` +b

b = -2 + `15/2` = `11/2`

A merőleges egyenes egyenlete:

y = `-3/2*x` + `11/2`
0

Nagyon szépen köszönöm a segítséget! Szép estét!
0