Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kamatszámítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
392
Építkezni akarunk. Igénybe vesszük a 6%-os kedvezményes lakáshetelt, 10 millió Ft-ot veszünk fel 20 éves futamidejű kölcsönre. Kiszámoltuk, hogy legfeljebb havi 80 ezer ft-ot tudunk arra szánni hogy a hitel és kamatait visszafizessük. Fel vegyük e a kölcsönt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Kamatszámìtás, törlesztőrészlet
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Ha havi 80000-et tudsz félretenni, akkor 20 év alatt `(80000*12*20=)` 19.200.000-et spórolsz meg. Ezzel szemben csak 10.000.000-ra van szükséged, tehát majdnem félidő alatt összespóroltad. Szóval én már itt eldönteném, hogy nem venném fel azt a hitelt.
A feladatból nem derül ki, hogy havi, éves vagy teljes futamidőre szól a kamat (esetleg 10 éves kamatciklussal, olyat is szoktak). Nyilván nem havi és nem is éves , de az sem derül ki, hogy kamatos kamat, vagy csak pl évente 6 %-ot kamatozik a tőke.

Ha évi 6%-ot kamatozik az alaptőke, akkor a visszafizetendő összeg `10000000*(0.06*20+1)` = 22.000.000 Ft. Ezt elosztva `20*12`-vel, az havonta 91.667 Ft, nem fér bele. (Ez a változat áll a legközelebb a megadott értékhez).
Módosítva: 6 éve
1

Kamatos kamat esetén 10 000 000 Ft*(1,06)²⁰=32 071 355 Ft-ot kell visszafizetni, ami 1 hónapra lebontva (osztva 20 év*12=240 hónap)
32 071 355 Ft : 240 = 133 631 Ft, ami nagyobb, mint 80 000 Ft, így ne vegyük fel a kölcsönt.
-1